凱德·都會晶彩 | 普利斯設計集團

點擊收藏 [ 建立屬于你自己的在線項目數據庫,帶你一起進入知識管理時代 ]
凱德·都會晶彩是一個較為緊湊的開發項目,包括四棟住宅樓,以及與其中兩棟通過抬高的景觀通道相連通的商辦區塊。

The oversite of The Metropolis is a compact area that contains four residential towers, two of which are linked via an elevated landscaped podium (completed works) and the commercial and office precinct (currently under final approvals).

640.webp.jpg

640.webp (1).jpg


住宅區塊的尺度較小,重點是其中的兩個主要景觀庭院。客戶希望能打造一個極具現代感、都市感的綜合性場地,因此景觀設計特別重視區塊內部的連接和功能,以及區塊與更大的外部環境的聯系。總體而言,住宅樓坐落在綠意盎然的花園中,整個社區堪稱現代綠洲,為居民在繁雜的都市環境中營造一方宜人之地。             

The smaller scale of the residential precinct consists of primarily two main landscaped courtyards for residents. The clients strong desire to provide all the facilities expected in a modern, urban complex has ensured that the Landscape Architects' focus was on internal links/function as well as links to the greater external community. Overall the residential buildings set within landscaped green gardens provide a contemporary green oasis in the greater urban context for residents to enjoy.


中央主干道形似被拉長的三角形,面向中心廣場和水景逐漸增寬。行人沿路漫步,道路漸寬,視野也愈發開闊,隨之滿園綠意映入眼簾,緊接著的便是大面積地面鋪裝上的景觀廊架和住戶休閑、聚會的場所。

The central main path is shaped like an elongated triangle and becomes progressively wider towards the main courtyard and water features. As you move along the path views open out internally towards the gardens and a larger paved area is created that contains the central pavilion and resident’s plaza/ gathering space.


主干道兩旁的樹木隨風搖曳,在陽光中起舞,以地面為幕布,灑下迷人的變幻圖案。

The shadows make patterns on the ground created by the avenue trees lining the pathway.


640.webp (2).jpg

景觀廊架呈現現代、簡約形式,在四周環境中顯得尤為輕巧。為應對冬雪覆蓋的情況,廊架的屏風添加了明亮的色彩元素,與四季交替中的盈盈綠意和皚皚白雪形成鮮明對比。

The pavilions were designed as simple modern structures that would sit lightly within the landscape. Conscious that the winter months can be blanketed by snow, coloured elements were introduced into screens to provide contrast to the greens of the planting and the white of the snow at the various times of the year.


640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg


屏風上的圖案設計視覺趣味十足,既能引導行人,又為人們提供了較為私密的場地。

The patterns of the screens provide visual interest as well as directing pedestrian flows and give privacy to users.


640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg


兩個庭院空間內均設有景觀廊架,其中中心廣場的廊架背靠水景、面積更大,旨在為人們在炎炎夏日提供一個舒適的戶外交流空間,享受臨水的清爽宜人。

Within each of the courtyard spaces a pergola is provided with the main plaza space adjacent to the water feature being the larger of the two. This is detailed to allow groups to meet and communicate with the water adjacent providing sound and cooling air in summer.


640.webp (7).jpg


水景由水幕墻和地面涌泉組成。水幕墻隔斷了主要功能活動區和周邊的住宅樓,在一定程度上確保了隱私;同時,潺潺流水聲更是給四周景觀增添了十足的自然風韻。

The water feature contains a combination of cascading fountain wall and ground fountains. The high wall provides privacy between the main function space and the residents building nearby, as well as helping to increase the sound of the water within the landscape.



640.webp (10).jpg


640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg


廣場道路兩旁皆設置了現代簡約風格坐凳,飾有優雅的金色馬賽克線條圖案。

The modern simple urban benches on both sides of the footpath plaza are decorated with golden mosaic patterns.


640.webp (11).jpg


這些雅致的線條裝飾元素被運用在景墻、坐凳和地面的鋪裝上,為單調的石面增添了更多精致細節;同時通過同一元素的巧妙運用,社區景觀的整體感也得到強化。

These elegant patterns appear in feature walls, benches and paving, adding fine detail to the stone and psychologically connecting the landscape elements as a whole.


640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg


中心草坪東面是充滿活力色彩的兒童游樂場地,與成人活動區域相鄰,可以滿足多樣的陪護需求。

To the east of the main lawn a children’s playground with vibrant colors is connected to an adult activity zone which satisfies varied needs for children and adults together.


在兼顧廣場區域整體設計的前提下,我們打造了一個可供攀巖的景觀草坡作為玩樂設施,也為人們提供了一個絕佳的兒童看護地。適合全年齡段的健身娛樂設施連接起消防通道,進一步擴大了社區內鍛煉區域的范圍。

Working within the overall scale of the courtyard we created mounds that provide active play and opportunities to overlook the site. Facilities for play to all ages have been incorporated that link to the sites EVA roads to further extend the scope/ opportunities of the recreation facilities.


640.webp (15).jpg

傍晚時分,父母可以和孩子一起爬到草坡頂部,抬頭仰望落日余暉、霞光萬丈,度過親密的親子互動時間。

In the evening parents can join their children on the mounds to watch the sun set.


640.webp (16).jpg

相較中心廣場活躍熱鬧的氣氛,組團花園則更為安靜悠閑。

The secondary courtyard is a passive activity space, a complement to the active central plaza. 


花園以開闊的草坪為主,幾乎沒有建筑物,只有滿眼的綠意。沿曲線道路分布的綠地、高大的樹木,和別致的廊架相輔相成,為人們打造了一個悠閑的休憩遮蔭之地。

The courtyard is dominated by a large open lawn free from built elements to focus on the garden. Curving planting beds and large trees provide a comfortable space to relax and enjoy the shade provided under the pergola.


640.webp (17).jpg

與中心廣場廊架設計元素相同的另一處景觀廊架則立在花園一角。閑看庭前花開花落,漫隨天外云卷云舒,沒有比這里更適合呆坐閑聊的地方了。

The pergola has similar design elements to the larger central one and stands at the corner of the courtyard – there is no better place to sit for an afternoon contemplating or communicating with friends. 


640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg


屋頂花園設置在兩棟住宅樓的一樓連接處,這樣的設計在住宅社區中并不多見,卻是都會晶彩的點睛之筆。該處花園使得居民可以輕松享受帶有草坪和休閑桌椅的戶外活動場所,對在此度過親子時光的父母而言也更易于看護。

Unusual in residential gardens there is a linking roof garden between two of the residential buildings at the level of the first floor. This garden allows residents easy access to an easily supervised outdoor space that has a simple function lawn and seating.


640.webp (20).jpg

屋頂花園的用途靈活,不需花費太多的維護精力。人工草坪上擺放著簡約風格的戶外桌椅,可隨意移動安置,滿足不管是個人休閑或小型聚會,還是多人社區活動的不同需求。平臺空地的閑適,以及高處的開闊視野,都為居民提供了享受社區生活的絕佳場所。

Designed as a low maintenance space the artificial lawn has simple tables and chairs that can be arranged as the users like to allow big groups or small gatherings/individuals to enjoy. Residents can enjoy views over the internal landscape courts from an elevated position.


640.webp (21).jpg
640.webp (22).jpg

都會晶彩的景觀區域雖然有限,但設計構思巧妙,設施完善,讓戶外活動的可能性絲毫不受空間大小局限。秉承著以人為本,創造卓越空間的理念,普利斯設計集團再次為人們打造了一個大方舒適、風格永存的宜居之地。

Although the site is small it is very well equipped and detailed for residents to have all the recreational opportunities given by often larger projects. With the understanding that spaces are created for people, Place Design Group has created a highly desirable residential community to cater for residents now and into the future!


項目:都會晶彩

Project: The Metropolis 

客戶:凱德中國 

Client: CapitaLand China

地點:中國,江蘇省,昆山市

Location: Kunshan, Jiangsu, China 

攝影:看見攝影GAZE

Photography: 看見攝影GAZE


項目概況
  • 手機掃碼分享
   |   滬ICP備09094079號-30   |     滬公網安備 31011002000571號   |     工商亮照
11选5前三组实战规律