泉州東海泰禾廣場 | 安博戴水道

點擊收藏 [ 建立屬于你自己的在線項目數據庫,帶你一起進入知識管理時代 ]

640.webp.jpg


項目檔案|2019

項目委托:泰禾集團

項目面積:規劃用地8.87ha,景觀面積4.77ha

景觀設計:Ramboll Studio Dreiseitl 安博戴水道

建筑單位:GLC建筑事務所,RTKL建筑事務所

設計內容:商業景觀設計、屋頂花園設計

設計時間:2014-2016

施工時間:2017


項目位于泉州市中心區域的豐澤區東海鎮,沿江大道與晉江大橋連接線的重要交通匯集地段。場地交通便捷,周邊居住區較多。整體場地相對平整,在南側與城市道路有較大高差,場地中部有彩虹渠(市政排洪渠)南北向穿越場地直達晉江。

 

Quanzhou Thaihot plaza is located in downtown area of Quanzhou. It is an important traffic junction area of Yanjiang Road and Jinjiang Bridge. Site is almost flat, except a big elevation difference with the municipal road in south area. A Rainbow Channel (municipal discharge channel) runs across the site.


Challenge 項目挑戰

 

該項目的首要挑戰在于如何在開發的同時,提升片區商業價值,將單一的排澇功能融入生態理念,將單純的商業景觀結合互動式體驗,將設計片區轉變成為更具吸引力的地標性商業中心。

 

The primary challenge of the project was to promote the commercial value, while transforming the site into a commercial destination by involving more eco-value and interactive experience.

 

What we did 我們的設計

 

640.webp (1).jpg

總平面圖?RSD


設計團隊從傳統與自然上汲取靈感,結合建筑設計和場地特征,關注人群活動和舒適空間,從強調商業價值出發,以景觀與游樂一體化為核心,塑造以“城市綠谷、活力水岸”為主題的大型商業綜合體景觀設計。

 

Its design inspiration comes from tradition andnature. By combining the architectural design and site characteristics,focusing on human activities and comfort zones, emphasizing its commercial value and the integration of landscape and entertainment, a large commercial complex landscape design with the theme of “Urban Green Valley, Dynamic Water Bank” can be successfully presented.


640.webp (2).jpg

改造前彩虹渠?RSD

640.webp (3).jpg

改造后彩虹渠?RSD


項目的景觀軸線依托彩虹渠展開,渠道原為場地排洪渠,部分河道水體淤積,富營養化嚴重。本項目按照綠色能源國際領先標準打造室外空間環境體系。在將彩虹渠改造為城市綠谷的目標指導下,利用生態水技術和生態護岸技術處理來自上游的劣五類水,通過分流以及適量的自然凈化,為泉州的污水渠道治理和濱水生境恢復提供借鑒。

 

The landscape axis of the project is based on the rainbow channel. It was a municipal channel, the water of the moat sufferedfrom heavy sedimentation and serious eutrophication, resulting in water bloom.This project creates outdoor spaces according to international leading standards. Under the guidance of transforming the Rainbow Channel into Green Valley in the city, ecological water and revetment treatment technologies areapplied in the cleansing of dirty-water from the upstream. Through methods of dispersing and appropriate natural purification, it may create a reference for management of waste water channels and recovery of waterfront habitats in Quanzhou City.


640.webp (4).jpg

噴泉廣場?RSD


設計有效對場地內微氣候進行調節及保障整個場地在百年一遇情況下的防洪排澇安全。來自場地上的雨水徑流也經過分散式雨水管理系統的收集和調蓄,成為景觀用水和水秀用水的來源,實現了對水資源的綜合利用。


This design may effectively regulate micro-climate within the site and protect the site safety in a century period of flood event. Stormwater run off from the site has also been collected and stored by decent ralized storm water management systems, and turns to be a source of water for landscape usage, achieving the comprehensive utilization of water resources. Through the integration of eco-technologies and public space, this design not only presents a high-quality visual effects and natural space, while trying to build up a model of ecological civilization and spongy green city.

 

640.webp (5).jpg

“綠色峽谷”設計剖面圖?RSD

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

“綠色峽谷”?RSD


“峽谷”兩岸各具特色,東岸為軟質駁岸,通長的蜿蜒石徑沿綠色草坡高低起伏;西岸為硬質駁岸,呈線型序列布置若干矩形水秀水池,整體造型模擬峽谷巖壁。不同的軟硬風格形成強烈對比,實現了城市森林中自然化、戲劇化空間場景的塑造。“峽谷”的設計帶來了溪水、山石、植物、瀑布、山間的陽光等眾多要素,由此形成了獨特的空間序列,為游客塑造了在城市里享受自然峽谷的精神場所。

 

The Green Valley provides different views on the east and west banks. East bank is a softedge bank with long winding stony track. West link is a hard edge bank which linearly distributes numbers of water show pools and stimulates canyon wall. The different views between east and west provide a naturalized urban forest.

 

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

摩天倫廣場?RSD


以彩虹渠為中軸依次從南向北連接刺桐花廣場、綠色峽谷及摩天輪廣場,構成場地內最重要的景觀核心區。


The channel links Erythrina Square, Green Valleyand Ferris Wheel Square from south to north. These three sites form the most important landscape axis.


640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

“綠谷之窗”水景?RSD


刺桐花廣場的核心亮點是在巨大的花朵造型鋪裝上佇立著一個名為“綠谷之窗”的框架型水景構筑物,與布局在下方的八瓣花水秀表演緊密結合,黃昏之后,LED投射出各色光線,更為水景增添了一番趣味。


The key highlight of Erythrina Square is a frame type waterscape structure named “The Window of Green Valley” which stands on a giant flower-shaped pavement. Meanwhile, an eight-petal flower water show underneath it, the site can be very eye-catching. 


640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

兒童游樂區?RSD


景觀設計旨在引導游客由外向內探尋,營造探險般的空間體驗,為整個購物旅程增加一抹神秘新奇的色彩。這種集人文、娛樂為一體的自然式生態購物體驗有益于更進一步吸引客流的循環反復,也能最大化室外商業價值。


Landscape design of this project aims to guidevisitors to explore from outside to inside spaces by creating interactiveexperience and natural feeling. This natural eco-shopping experience with setof humanities and entertainment is beneficial to attract customers return.While maximizing site commercial value, the design also is able to emphasizehumanity theme and unique brand character of Taihot Plaza.


Roof Garden & Hotel Entrance Design

屋頂花園和酒店入口設計


640.webp (15).jpg

屋頂花園設計?RSD

640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

屋頂花園照片?RSD


屋頂花園設計以巖石花園為主題,模擬自然巖石與植物依附,巖石與溪流交融的形態。并通過純粹的材料選擇和精致的細節設計,打造充滿現代活力與自然逸趣的屋頂花園景觀。


The roof garden design is based on the theme of a rock garden. And through pure material selection and exquisite detail design, to create a vibrant modern vitality and natural fun roof garden landscape.


640.webp (18).jpg

酒店入口設計?RSD

640.webp (19).jpg


項目概況
  • 手機掃碼分享
   |   滬ICP備09094079號-30   |     滬公網安備 31011002000571號   |     工商亮照
11选5前三组实战规律