自貢融創觀溪樾 · 生活示范區 | 藍調國際

點擊收藏 [ 建立屬于你自己的在線項目數據庫,帶你一起進入知識管理時代 ]

640.webp.jpg

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

自貢,歷史悠久

以“千年鹽都”、“恐龍之鄉”、“南國燈城”而聞名遐邇


Zigong with a long history is famous as "Millennium Salt Capital", "Hometown of Dinosaurs", "Southern Lamp City" and the shadow of lights blend. 


640.webp (3).jpg

光影更迭

「觀溪樾」以生態公園為載體

將歷史與現代的碰撞傳遞


Guanxiyue is based on the ecological park and pass the collision between history and modernity


640.webp (4).jpg




“秋天的陽光醇厚柔潤,在建筑物頂端閃閃發光河流,樹林,軟綿綿的草地,云絮從上面緩緩飄移。”正如村上春樹文中所描繪的景象,讓我們隨著時間的車輪,入畫「觀溪樾」,走進“浪漫生活。


“Autumn sunshine is mellow and soft , glittering at the top of the building  . Rivers, woods,soft grass, clouds drift slowly form above.As the picture deoicted in Haryki Murakami, let us draw with the wheels of time Guanxiyue, let us get into "slow" life of "romantic".


第一幕 | 時間脈動,盛啟龍行

640.webp (5).jpg

▲實景圖


場地屬于進深較短的長條形空間,為了讓其更有層次感,我們最大限度拉長市政延展面。利用展示面長度界定出線性空間結構——如巨龍騰空,呈現出大氣恢宏的迎賓之勢,伴水展開第一幕城市印記。


The site is a long strip of space with a short depth. In order to make it more layered, we maximize the length of the municipal extension. The use of the length of the display surface to define a linear space structure - such as the dragon to vacate, presenting a magnificent atmosphere of welcome, accompanied by water to the first scene of the city imprint.


640.webp (6).jpg

▲實景圖


入口大門車行、人行一體化,在減少市政界面的破碎感的同時與公園入口形成呼應。大體量異形門廊現代恢宏,愛馬仕灰石材內向型的弧形景墻流暢舒展。設置與中間綠島上的藝術雕塑更是在第一時間讓人們的視線凝聚,引人入境。


The entrance gates and pedestrian integration are combined with the park entrance while reducing the fragmentation of the municipal interface. The large-sized shaped porch is modern and magnificent, and the Hermès gray stone inward-looking curved wall is smooth. Setting up the art sculpture on the green island in the middle is the first time to make people's eyes condense and attract people.


640.webp (7).jpg

▲實景圖

藝術裝置 | 星空闕宇  

    Art installation | star missing


星光璀璨,如夢如幻。這應該是對藝術裝置星空闕宇的第一感官吧。

宇宙方格抽象表達了鹽晶體的放大形態,用藝術手法層層疊加,使之形成不對稱的倒三角體塊,仿若浩瀚宇宙中一顆璀璨的星球,指引我們探尋。外圍黑色鋼絲繩排布通透,隔而未隔、界而未界的分開車行、人行入口,不僅將特定空間屬性劃分,更使空間體驗富有層次。


Starlight is like a dream. This should be the first sense of the art installation "Starry Sky".

The universe abstraction expresses the magnified form of the salt crystals, which are superimposed by art techniques to form an asymmetrical inverted triangle block, which is like a sly planet in the vast universe, guiding us to explore. The peripheral black steel wire ropes are transparent, and the separate car lines and pedestrian entrances that are separated and unbounded, not only divide the specific space attributes, but also make the space experience rich.


640.webp (8).jpg

第二幕 | 歲月流轉,潤澤鹽都

釆用長鏡頭方式詮釋時光流轉——泉水歡跳、光影流轉、疊瀑水景,內外景觀相互滲透、交融,移步異景,不斷營造動態場景,為游人提供更豐富的景觀感受。


Interpreting the time flow with long lens method——spring water jumps, light and shadows flow, stacked waterfall waterscape, internal and external landscapes infiltrate, blend, move, and create dynamic scenes to provide visitors with a richer landscape experience.

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

酒店式行車庭院簡潔干凈,愛馬仕灰石材貼面的弧形墻拉升空間尺度,整形火山榕如侍者般迎接參觀車輛。而一墻之隔的時光步道,人們隨著熱帶花境+跳跳泉進入廊架,讓參觀者在充滿細節感的空間里放松身心。


The hotel-style driving courtyard is simple and clean. The curved wall of Hermès grey stone veneer is lifted up to the space scale, and the plastic volcano is like a waiter to welcome the vehicle. And the time walks separated by a wall, people enter the porch with the tropical flower environment + jumping spring, allowing visitors to relax in the space full of detail.


640.webp (11).jpg

蜿蜒的風雨連廊是人行的必經之路,不銹鋼鍍銅的柵格充滿序列感。結合兩側的拱衛景墻、格柵、燈帶等元素進行視線的引導,消隱樣板房、建筑利角等不利條件。


The sturdy rain and rain corridor is the only way for pedestrians, and the stainless steel copper-plated grid is full of sequence. Combining the elements of the arched walls, grille, and lamp strips on both sides to guide the line of sight, and eliminating the unfavorable conditions such as the model house and the building angle.


640.webp (12).jpg

萊美石景墻結合疊瀑水景解決場地高差,局部搭配螺旋狀水景,水面種植池精選孤植羽毛楓,豐富視覺層次。


The Lai Mei Shi Jing wall combines the waterfall water surface to solve the height difference of the site, partially matched with the spiral waterscape, and the water surface planting pool selects the solitary feather maple to enrich the visual level.


第三幕 | 水之綠洲,一半青林一半城 

640.webp (13).jpg

利用場地高差,打造水上純林空間。形成梯田般的層層疊瀑水景,結合茂盛植物,一靜一動,營造林澤般寧靜深遠的意境。建筑掩映在綠意之中,與自然生態環境共生,向自貢半城青山半城樓的山林城市風貌致敬。


Use the height difference of the site to create a pure forest space on the water. Forming terraced-like layers of waterfalls and water features, combined with lush plants, calm and moving, creating a peaceful and far-reaching mood. The building is surrounded by greenery and symbiotic with the natural ecological environment, paying tribute to the mountainous city style of Zicheng “half-city Qingshan half-city building”.


640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

隨著風雨連廊的律動,來到流幕水苑一圈圈水景在燈光的掩映下如同水面漣漪般向外發散。光影散落,樹蔭斑駁,與連廊上垂落的水幕交織成趣。仿佛一下連空氣都突然安靜下來。若不是一幕幕的水聲,似乎時間都靜止了。


With the rhythm of the wind and rain corridor, I came to the "Flower Water Garden". A circle of waterscape diverges outward like a water surface under the shade of light. The light and shadow are scattered, the shade is mottled, and it is intertwined with the water curtain that hangs down on the corridor. It seems as if the air is suddenly quiet. If it weren't for the sound of the water, it seems that time is still.


640.webp (17).jpg

層層疊水如一彎新月,亦是地質變化的浪漫表達。


Layered water, such as a crescent moon, is also a romantic expression of geological changes.

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg

by 劉揚)

640.webp (20).jpg

步移景異,半池半林。盎然綠斑與縹緲水霧映入眼簾,伴潺潺流水,空靈之境悅然于心。


Step by step, half of the pool and half forest. The lush green spots and misty water come into view, accompanied by flowing water, and the ethereal environment is pleasing to the heart.


640.webp (21).jpg

步道似跨越星空的橋梁指引前行,進入體驗館。


The trails seem to lead the bridge across the starry sky and enter the experience hall.


640.webp (22).jpg

640.webp (23).jpg

by 穆中亞)


水中綠洲中造型特異的沙樸與佛甲草交相呼應,打破石材墻面的單一感,營造簡潔純粹的現代禪意空間。


The unique shape of the sand in the oasis of the water echoes the Buddha's grass, breaking the single sense of the stone wall and creating a simple and pure modern Zen space.


640.webp (24).jpg


第四幕 | 公園里,詩意居

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg


灰空間植入藝術書吧、親水吧臺等功能設施,營造舒適、趣味的人居交融生活場所,帶來舒適而有溫度的“臻 · 生活“體驗。


The gray space is equipped with functional facilities such as an art book and a hydrophilic bar to create a comfortable and fun place to blend living places, bringing a comfortable and warm “elegant life” experience.


640.webp (27).jpg


親水吧臺 | 山丘流云

 Water bar | hill cloud


親水吧臺前,一彎水池似動似靜,池中林草葳蕤,光影交錯,隱映人們心之向往的居住環境。


In front of the hydrophilic bar, a curved pool seems to be quiet, and the pool is covered with grass and grass, and the light and shadow are interlaced, which hides the living environment that people are yearning for.


640.webp (28).jpg

by 穆中亞)

640.webp (29).jpg

水磨石步道、夾道紫薇、成片的草花以及蘆葦燈組團,讓你的歸家旅途豐富多彩,充滿溫度。隨心而動,隨行而至,歸家歸心。


The terrazzo trails, the zinnias, the grass flowers and the reed lights make your journey home full of temperature. Move with your heart, follow the line, return home.


640.webp (30).jpg


項目位于四川省自貢市兩大板塊(自流井老城區、匯東板塊)交界處,區域交通便利;兩大公園環繞(仰天窩公園,鹽都植物園),擁有絕佳的自然資源。而前有珍珠,后有瑪瑙,左有鳳凰,右有天窩,這句流傳已久的民諺所指的正式我們項目的所在地。

藏匿時光,攬自然美境,造公園雅居生活的定位孕育而生。


The project is located at the junction of two major sections of Zigong (Sichuan Well Old Town and Huidong Plate) in Sichuan Province. The area is convenient for transportation and surrounded by two parks (Yantianwo Park and Yandu Botanical Garden) and has excellent natural resources. And “there are pearls in front, a gate in the back, phoenix in the left, and a nest in the right", which is the place where our project. the long-running folk songs officially belong to.

So, the position of "hidden time, natural beauty, and the creation of a park-like living" was born.


640.webp (31).jpg

設計前期,通過對現場條件的解讀,把對項目展示不利的因素以及不可拆移的公共設施進行梳理,確定初步的景觀設計策略。三專業聯動,就示范區范圍,售樓部開口,市政界面導入形式,示范區如何與公園入口聯系等情況進行研判。


In the early stage of design, through the interpretation of the site conditions, and sorting out the unfavorable factors of the project display and the non-removable public facilities, the preliminary landscape design strategy is determined. The three majors will conduct research and judgment on the scope of the demonstration area, the opening of the sales department, the introduction of the municipal interface, and how the demonstration area will contact the entrance of the park.


640.gif

植入「時光漣漪」 的景觀主題——用現代的手法詮釋自貢這座城市歷史長河上的寶藏。經過多輪的草圖、模型溝通,確定最終的景觀平面與空間形態。


The theme of the landscape of “Times of Time” is implanted – a modern interpretation of the treasures of Zigong’s historical river. After several rounds of sketches and model communication, the final landscape plane and spatial form are determined.


640 (1).gif


▲平面推敲過程


640.webp (32).jpg

▲平面圖

640 (2).gif

▲su模型動態推演




讓城市對話藝術,讓藝術對話生活,于山水藝術中感受“漫“生活的喜樂。

融創自貢仰天窩公園待續……

Let the city talk about art, let art talk and live, and feel the joy of life in the landscape art.

SUNAC Zigong Yangtianwo Park is to be continued...



項目檔案

項目名稱 自貢融創觀溪樾 · 生活示范區

項目地址 四川省自貢市自流井區

開發公司 :自貢融創瑞新置業有限公司

項目團隊 融創四川地產景觀管理部

設計單位 重慶藍調城市景觀規劃設計有限公司

主創團隊 :任剛 曾敏 彭川 張宏宇 張露

               韓孝虎 秦貞 劉維維 匡輝文 

               陳輝(水電) 唐琴(植物) 

施工單位 四川興立園林環境工程有限公司

鋼結構單位:重慶藝桐金屬制品有限公司

軟裝單位 深圳市普瑞得景觀設計有限公司

雕塑單位 成都海藝雕塑工程有限公司

花鏡單位 四川陌上花開花境園藝有限公司

景觀面積 11000

竣工時間 201910

景觀攝影 Holi河貍景觀攝影(除特殊備注)

項目概況
  • 手機掃碼分享
   |   滬ICP備09094079號-30   |     滬公網安備 31011002000571號   |     工商亮照
11选5前三组实战规律